Zevende Nationaal BIM Congres doorslaand succes!

Het Nationaal BIM Congres op dinsdag 31 mei in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch was wederom een succesvolle dag, vol met interessante en bruikbare kennis.

Ook dit jaar startte het congres in de ochtenduren met de RevitUsersdag. De specialisten van ICN Solutions deden uit de doeken wat er allemaal nieuw is in de versie 2017 van Autodesk Revit en 3B. Ook de toenemende synergie tussen bouw en werktuigbouw werd uitgebreid belicht. Extra aandacht was er voor StrucSoft, een Autodesk Revit-applicatie voor hout- en metaalskeletbouw. Daarnaast verduidelijkten diverse sprekers vanuit hun praktijkervaringen wat de impact van BIM is op hun dagelijkse bedrijfsvoering.

De centrale vraag tijdens het middagprogramma was in hoeverre de aanwezige bouwprofessionals BIM in hun organisatie al toepassen. De 'live' reacties uit de zaal door middel van televoting lieten zien dat veel bedrijven weliswaar volop bezig zijn met BIM, maar hierover ook nog veel te leren hebben. In een presentatie over Nederland BIMt, dé pasklare oplossing van ICN Solutions om een organisatie naar BIM-volwassenheid te brengen, werden hiervoor meteen een aantal praktische handreikingen gegeven.

Tot de diverse internationale sprekers op het BIM Congres behoorde ook een vertegenwoordiger van Autodesk; hij hamerde op het toenemende belang van open BIM-standaarden. Duidelijk werd dat interoperabiliteit en open BIM-standaarden de sleutel zijn voor de toekomst van de bouwkundige markt, waarbij in het BIM-proces met name IFC onmisbaar is voor het uitwisselen van gegevens tussen projectpartners.

Na het traditionele BIM-forum, waarbij een panel van experts vragen uit de zaal beantwoordde, kwam aan het eind van de middag tot slot de zachte kan van BIM aan bod. Met als voornaamste boodschap dat het succes van BIM niet alleen een kwestie is van automatisering, maar dat je daarvoor eerst de mensen in je organisatie moet winnen.

Tijdens de afsluitende borrel konden alle, ruim 300, aanwezigen kennismaken en ervaringen uitwisselen met andere vakgenoten.
Al bij al kunnen wij terugkijken op een zeer geslaagde zevende editie van het Nationaal BIM Congres. Wij hopen u in 2017 weer te mogen verwelkomen bij het achtste Nationaal BIM Congres!